Büroarbeit mit Windows

Hur Chainalysis hjälper till att fånga kryptovaluta brottslingar

admin, · Kategorien: Bitcoin

Blockchain-analysföretaget har hjälpt till att spåra narkotikahandlare, terrorister och penningtvättare. Så här fungerar det.

Blockchain-analysföretaget Chainalysis har hjälpt brottsbekämpning över hela världen att fånga kryptovaluta-brottslingar.

Vissa sekretessförespråkare har väckt oro för att Chainalysis-verktyg undergräver blockchain-integriteten.

Chainalysis förgrenar sig till verktyg för ekonomisk analys av kryptovalutamarknader

År 2014, operatörerna av världens största kryptovaluta utbyte , Mt. Gox, avslöjade att hackare hade tömt 650 000 Bitcoin (värt cirka 500 miljoner dollar då). Det efterföljande kaoset gav Michael Gronager, grundare och VD för Chainalysis, en idé: Eftersom blockchain- huvudböcker är offentliga, tänk om någon skapade ett verktyg som siktade igenom all den informationen och spårade de stulna pengarna?

Så Gronager, då COO på Kraken, kryptobörsen som stödde Mt. Gox utredning , byggt en. Med tillgång till Mt. Gox databas, Gronagers verktyg lyckades spåra de stulna medlen till BTC-e, en skuggig kryptovalutautbyte som drivs av ryska medborgaren Alexander Vinnik . Det visade att: „Ja, du kan faktiskt lösa ärenden med blockchain-analys och du kan följa pengarna,“ sa Gronager till Decrypt .

Chainalysis gjorde rubriker under 2015, när det hjälpte till att fånga två oseriösa FBI-agenter som stal Bitcoin Revolution när de undersökte den mörka webbmarknaden i Silk Road. Det gjorde det igen för att spåra flödet av kryptovaluta från barnmissbruksmarknader och igen för att jaga penningtvättare och igen för att störa finansiering av terrorism . Och igen och igen och igen.

”Vi har gång på gång sett att dessa ärenden faktiskt kan lösas, och de kan lösas i en takt och förvärv som är mycket bättre än vad vi har sett tidigare,“ säger Gronager. ”Det är det som möjliggör krypto att blomstra och växa: ingen ska vara rädd för krypto längre. ”

Nu fem år gammalt har Gronagers företag cirka 174 anställda med kontor i New York, Washington DC, London och Köpenhamn. Det arbetar med regeringarna i cirka 30 länder och privata företag i mer än 40 för att spåra stulna medel och misstänkta identitetstransaktioner.

Hur Chainalysis fungerar

Varje rörelse du gör i en offentlig blockchain – att köpa, sälja eller handla kryptovaluta – är inloggad på blockchain för att världen ska se. Chainalysis-verktyg kan skrapa denna allmänt tillgängliga transaktionsdata från blockkedjor – den stöder nu 100 mynt, vilket representerar över 90% av kryptovalutans transaktionsvolym – för att spåra pengarna.

Även om blockkedjor är pseudonym, känner du ibland plånbokens ägare. Så, om en känd tjuv tvättar pengar genom en börs, kan Chainalysis identifiera flödet av transaktioner och låta börsen veta att stulna medel har kommit in i börsen. Eller om tjuven blir slarvig och skickar den till sin vän, som utan att känna till dem har publicerat sin plånbokadress på Facebook, kan Chainalysis meddela polisen att tjuven kan vara relaterad till Facebook-affischen.

Chainalysis cryptocurrency tracking data

Chainalysis-instrumentpanelen, som används för att spåra kryptovalutatransaktioner (Bild: Chainalysis)
Kryptobörser använder en annan produkt, Chainalysis KYT, för att spåra kryptovalutatransaktioner, och finansinstitut använder Chainalysis Kryptos för att ta reda på om kryptovalutaföretag är pålitliga.

Rich Sanders, VD för blockchain-analysföretaget CipherBlade, använder det varje dag. Kombinationen av dessa verktyg skapar ett ekosystem för efterlevnadspersonal (KYT) och utredare (Reactor) för att effektivisera sina ansträngningar för att städa upp utrymmet, berättade han för Decrypt .